De wilde wereld

De wilde wereld - een nieuwe relatie met de natuur

Sanne Bloemink

Uitgeverij Pluim

Terwijl mensen over de hele wereld binnenbleven kwam de natuur tot leven. Vogels floten erop los, de lucht was frisser dan ooit en de herrie van het verkeer verstomde. Walvissen waren voor even verlost van de door zeetankers veroorzaakte geluidsoverlast en zeeschildpadden legden hun eieren op verlaten stranden. Dit tijdelijke venster op een andere wereld geeft hoop voor de toekomst.

De covid-19-pandemie wijst ons op het feit dat we niet zijn losgezongen van de materiële wereld, maar hier een integraal onderdeel van uitmaken. Alles is met alles verbonden en het wordt tijd dat we deze ecologische verbondenheid gaan voelen en erkennen. Maar hoe doe je dat?

Deze vraag stelt Sanne Bloemink zich al een aantal jaren. Hoe raak je verbonden met de omgeving, met de natuur? Waar begint die relatie? Bloemink sprak hierover met vooruitstrevende wetenschappers, kunstenaars, schrijvers en denkers die zoeken naar nieuwe perspectieven op de omgeving. Hun werk is beangstigend, desoriënterend en opwindend tegelijk. Dus houd je vast.

Sanne Bloemink (1973) is schrijver en journalist. Eerder schreef ze Hypermama (2008), Happy Me (2012) en Diagnosedrift (2018). Ze publiceert regelmatig in De Groene Amsterdammer.


Interview Ecologie Trouw, 14 september 2020 - ‘Doorvoeld weten’, met emoties en ervaringen, brengt ons dichter bij de natuur Lees hier

Groene Amsterdammer, 2 juli 2020 Essay - De relatie tussen mens en natuur Lees HIER
NRC, 10 juli 2020 - Red jezelf, geef de giraf een portemonnee Lees HIER
19 juli 2020: Vroege Vogels - De Wilde Wereld. Luister HIER